As patacas que imos botar son de tarde, arredor da semana de San Xosé, do 19 de março,
mentres aínda hai lento (humidade) na terra.
Noutros
lughares, con sitios pantanosos, as patacas de tarde bótanas en
avril, ou maio, porque a terra aínda conserva a humidade en pleno
verán.
En
primeiro lughar debemos picar ou cortar as patacas en cachos. Cada um
destes anacos despois de cortados, non se estonan (non se lle saca a
tona), e deben ter como mínimo un ollo.
É
bo que no ollo lle teña saído sinal do ghomo. Se as patacas
da semente son pequenas, entón bótanse enteiras, e
xa non fai falta cortalas.
Hai
que aseghurarse que o ghomo non estea moi aplastado ou enquistado, xa
que se non tem pinta de inçar (querer saír, medrar), desbótase,
pois non naçerá. Se o ollo ten ghomo pequeniño pero está vivo e
quere vir para riba, pódese botar / poñer xa que sairá de debaixo
da terra anque tarde algho mais.
No
suposto de que o ghomo sexa moi longo ou extenso, non se aconsella
botar a pataca (sementala), posto que cando toque sachalas, vai ser
difícil saber onde está, e podemos estraghala ou cortala co sacho.
Cabe indicar que se o anaco ou cacho de pataca ten mais dun ollo com
ghomos visibles e saíntes, terá mais possibilidades de naçer e
reproduçirse.
A
leira, ou a viña se é que botamos as patacas debaixo dela, deben
estar estercadas antes da súa botadura, ou posta. Se polo que fora,
non se pudo estercar com tempo, podemos façelo previamente a
labrala.
Non
tendo esterco de vaca, que era o máis comunmente usado, entón vale
calquera fertiliçante.
Neste
caso, levamos un valde de esterco de ghaliñas, e ghalos, ademais de
caghallas de coellos.
Espallámolos
coas mesmas mans pola leira que imos labrar.
Hai
que “façer o enghanche” para o arado coa fin de “levantar o
regho”. Ese enghanche faise coa lighoña para cada regho, na testa
da leira desde onde deçidimos começar a labrar.
Como
temos regho aberto de cando se botaron as coles, ata a outra testa da
leira,
entón
aproveitamos para pór a primeira rincleira de patacas,
e
pómolas case á altura da onda da terra volteada.
O
acto de "Façer o enghanche” abranghue dúas fases:
1.
“Ripar”. Consiste en cortar coa punta da leghoña terróns,
herbas, ..., collendo algho de terra do chan, equivalente a
destripalos. Neste caso concreto, situámonos no começo da testa da
leira escollida, e coa superfiçie onde caiba o arado.
Entón,
este “ripado”, ou destripado bótase no fondo deste regho,
coa
herba para baixo, e as raíçes para riba.
2.
“Abrir regho”. Neste anaco xa “ripado” cavamos fondo coa
lighoña, leghón ou lighoña, aproximadamente con que caiba o
arado.
A
terra que imos sacando para façer cova,
bótase
no regho aberto ao seu carón, tapando as herbas, e terróns que
temos no seu fondo.
De
seghuido, nesa cova aberta, pousa,
“enghancha”
o arado
para
ir “levantando regho" = abrindo regho,
polo
que se vai labrando a leira.
Ao
mesmo tempo, a xente vai camiñando detrás do arado, poñendo as
patacas.
No hay comentarios:
Publicar un comentario